KaDiN_ SaGLiGi KaDiN_ SaGLiGi
--Meme Kanseri Erken Tespit-Adetten Kesilme-Cinsel Isteksizlik-Cinsel Yasam Icin Özel Öneriler-Agrili Cinsel Iliski--

 

KADIN VE KANSER

Kadinlarin belli bir yastan sonra kanser endiseleri korku yaratir. Kadinlarda en sik görülen rahim, yumurtalik vb kanserlere ek olarak meme kanseri de bizi tedirgin eder. Her geçen gün kanser ve kanseri önlemek adina yapilan arastirmalar iyi sonuçlarinin varligina ragmen ortak sonuçlari “ Erken Teshis” degismiyor. Peki erken teshis için biz kadinlar neler yapiyoruz? 40 yasindan sonra düzenli muayene yaptirmamiz gerektiginin ne kadar farkindayiz? Bize yapilacak muayeneyi biliyor muyuz? Peki ya testler....Yilda birkez yapilmasi gereken bu muayeneler erken teshis için oldukça önemli. Kanser tedavisinin süresinde, maliyetinde ve tedavinin bize verecegi zararlarin en aza inmesinde erken teshis basrol oynuyor.

PAP SMEAR TESTI NEDIR?

Kadinlarin ömür boyu yaptirmalari gereken en önemli testlerden biri, pap smear testidir. Pap smear testi tip tarihinde bilinen en geçerli kanser arastirma testidir. Ulusal kanser enstitüsünün yaptigi arastirmaya göre bu test II.Dünya savasindan itibaren uygulanmakta olup ve kanser oranini %70’lere kadar düsürmeyi basarmistir. Buna ragmen enstitü binlerce kadinin bu tür testleri düzenli olarak yaptirmadigini açiklamistir.Yapilan arastirmalar sonucunda, kadinlarin çogunlukla dogurganlik döneminden sonra bu teste ihtiyaç duymadiklari ya da test için çok yasli olduklari kanisi ile yasadiklari ortaya çikmistir. Ne yazik ki rahim kanserinden ölen kadinlarin %80’ inin 5 yil veya daha uzun bir süredir pap smear testi yaptirmadiklari ortaya çikmistir. 18 yasini geçmis veya aktif seks hayatina sahip olan tüm kadinlarin doktor kontrolünde her yil bu testi uygulamalari gerekmektedir. Yasi ilerlemis kadinlar ise pap smear testleri ve üriner kontrollerini her sene yenilemelidirler. Bu tür testler basit, hizli ve acisizdir.

Test Nasil Yapilir?

Pap smear testinde rahim boynundan hücre örnekleri alinir ve bu örnekler çesitli testlere sokulur. Üriner sistem testi sirasinda rahim bir spekulum yardimiyla açilir. Daha sonra doktor steril ucunda pamuk bulunan bir çubuk yardimi ile genital sistemden hücre örnekleri alir. Alinan bu hücreler cam bir laboratuvar tüpüyle testlere sokulmak üzere laboratuvarlara gönderilir.Acisiz va zahmetsiz bir testir. Uygulama süresi en fazla 10 dakikadir.

Daha hassas testler:1930’lu yillarda doktor George Papanicolaou tarafindan yapilmaya baslandiktan sonra daha da gelismis tekniklerle günümüze kadar süregelmistir. Bu testler her ne kadar da %100 kesinlik saglamamakta olsalar bile yeni tekniklerle gelistirilen pap smear testleri rahimden alinan örneklerdeki anormallikleri daha hassas bir sekilde ortaya çikartmaktadirlar. Ancak bu testlerin düsük derecedeki anormallikleri tam olarak ortaya çikartip çikartmadigi hala tartisilmaktadir. Doktor Diane Solomon bu testlerin oldukça basarili oldugunu fakat geleneksel pap smear testlerinin yerini dolduramadigini ifade etmistir. Bu tür yüksek teknoloji kullanilarak yapilan testler oldukça genis bir gözlem olanagi saglamaktadirlar. Ancak birçogu, hastaligin ortaya çikmasinda çok büyük hassasiyet ve yüksek maliyet gerektirmektedirler.

Ulusal Ilaç Idaresi tarafindan onaylanan testler:Sivi bazli sitoloji örnek hazirligi: Bu sistemde hücreler bir lam üzerine sürülmektense laboratuvar tarafindan hazirlanmis bir siviya eklenerek laboratuvara gönderilir. Sivi bazli test, hücre kümesindeki çöküntüyü önler. Ayrica bu test alinan örnegin homojenize olmasini saglar. Sivi bazli testlerin geleneksel testlere nazaran %65 ile %157 arasinda bir hassasiyet gösterdigi açiklanmistir.Bilgisayar destekli görüntüleme: Birçok otomatik sistem bilgisayar tarafindan görüntülenen pap smear slaytlariyla çalismaktadir. Ancak daha yeni teknoloji olan otomatik pap smear görüntüleme sistemi arastirmacilara sunulmustur.

Oto pap smear testleri yüksek hizli bir video, mikroskop, görüntü açiklayici yazilim ve özel olarak dizayn edilmis görüntü analiz ve siniflandirmasi yapabilen bilgisayarlarla yapilmaktadir. Bir pap smear testi mutlaka kisinin regl olmadigi zamanlarda gerçeklestirilmelidir. Bunun için en iyi zaman regl periyodunun ilk gününden 10 ile 20 gün sonrasidir. Pap smear testine ek olarak, rahim kanseri için diger bir risk faktörü olan, yasayan papilloma virüslerini ölçen bir test daha vardir. Hemen hemen tüm rahim kanseri hastalarinda papilloma virüsleri bulunur, ancak tüm papilloma virüsü tasiyicilari kanser olacak diye bir sart yoktur. Bu testler her kadin için kesin bir çözüm yolu degildir.

Doktor Solomon’a göre testler sirasinda alinan hücreler anormallik gösterseler bile bunun tam olarak nedeni açik olmayabilir. Bunun için baska bir seçenek ise doktor Solomon’a göre testleri 4 ile 6 ayda bir tekrar etmektir.Ileride evlerde testler yapilabilecek mi?Evde uygulanacak olan pap smear testleri ve papilloma testleri ufukta görünmektedir ancak bu testler için saglik bakanliklarindan herhangi bir onay çikmamistir. Bu testler, kadinlarin kendilerinden aldiklari hücreleri laboratuvarda incelemeye göndermelerini içermektedir. Bazi doktorlar geleneksel pap smear testinin daha açik oldugunu ve ev testlerinin sonuçlarinin bu açiklik derecesinde olmayacagini açiklamislardir. Kadinlarin yaptiracagi testler doktor ve kadinin kendisi tarafindan kararlastirilmalidir. Bu durumlarda erken teshis hayat kurtarici olur.Rahim kanserindeki risk faktörleri:20 yasindan önce cinsel aktivasyonun baslamasi. Fazla sayida seksüel partnere sahip olmak. Insanlarda bulunan papilloma virüsü. Sigara içmek. 

 
 
Ana Sayfa Hazirlayan By:DIDEM