KÜCÜK BILGILER KÜCÜK BILGILER

 

Dünya Kalp Gününde Kalbiniz Için Öneriler

Kalp hastaligi erkeklere özgü bir hastalik olarak görülüyor. Ancak bu hastaliklardan kadinlar da etkileniyor. Öyle ki 45 yasin üzerindeki kadinlarin %50’den fazlasi kalp damar hastaliklari nedeniyle ölüyor.

Kalp – damar hastaliklari, tüm dünyada baslica ölüm nedeni. Istatistiklere göre, her sene 17 milyon kisi kalp krizinden yasamini yitiriyor. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 20’si koroner kalp hastaliklari tehdidi altinda. Ölümlerin yarisi da bu hastaliklar sebebiyle gerçeklesiyor. Türkiye bu oranla Avrupa ülkeleri arasinda kalp hastaliklarina bagli ölümlerde erkeklerde besinci, kadinlarda ise birinci sirada yer aliyor. Üstelik son 25 senede kalp hastaliklarina bagli ölümler giderek artis gösteriyor. Acibadem Hastanesi Bakirköy Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Baskani Prof. Dr. Tayyar Sarioglu artisin ana sebebini saglikli yasam egitimi ve bilinç eksikligine baglayarak sunlari söylüyor: "Hayvansal ve doymus yaglardan zengin beslenme aliskanligi kalp hastaliklarini tetikliyor. Ayrica ülkemiz için ayri bir felaket olarak tanimlanmasi gereken sigara tüketimi, basli basina önemli bir sebeptir. Hizli sehirlesmenin getirdigi fiziksel olarak hareketsiz, egzersizden uzak, spor aliskanligi olmayan bir yasam tarziyla ruhsal stresin getirdigi bir takim baskilar da kalp hastaliklarini hizlandiriyor."


Kadinlar da risk altinda Kalp hastaligi erkeklere özgü bir hastalik olarak görülüyor. Ancak bu hastaliklardan kadinlar da etkileniyor. Öyle ki 45 yasin üzerindeki kadinlarin %50’den fazlasi kalp damar hastaliklari nedeniyle ölüyor. Saglikli yasam egitimindeki yetersizlik, sigara, hareketsizlik ve yanlis beslenme her yil on binlerce kadinin kalp ve damar hastaliklari sebebiyle ölümüne yol açiyor. Kadinlarda kalp krizi riski menopoz dönemi yaklastikça artiyor ve bu artis yas ilerledikçe devam ediyor. Yapilan çalismalar menopoz sonrasi dönemdeki kadinlarda kalp hastaliklarinin baslica sebebi kabul edilen kandaki lipid ve kolesterol düzeylerinin daha yüksek oldugunu ortaya koyuyor. Menopoz dönemi disinda 50 yas altindaki kadinlarda seker hastaligi da önde gelen bir kalp hastaligi sebebi. Sismanlik ve sigara kullanimi ise kadinlari tehdit eden faktörlerin basinda geliyor. Sismanlik ve sigara, kadinlarda kalp hastaligi riskini 4-5 kez daha fazla artiriyor. Iste bu açidan 45 yasin üzerindeki kadinlarda, erkeklere göre çok daha hizla artan kalp-damar hastaliklari konusunda kadinlarin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Aslinda kalp ve damar hastaliklarina karsi önlem almak zor degil. Sadece her gün yarim saat yürüyüs yaparak ve sigara içmeyerek kalp- damar hastaliklarina bagli ölümleri yari yariya azaltmak mümkün.


Korunma stratejileri Kadin, erkek herkes için baslica ölüm sebebi olmasina karsin kalp hastaligi riskini basit ama etkili yöntemlerle önlemek hiç de zor degil. Koroner kalp hastaligindan korunma yollarinin temelinde ise, öncelikle hastaliga yol açan yasam tarzini ve çevresel faktörleri degistirmek yatiyor. Prof. Dr. Sarioglu özellikle risk altindaki kisileri uyararak sunlari söylüyor: "Sadece her gün yarim saat yürüyerek ve sigara içmeyerek kalp hastaligina yakalanma ve ölme riskiniz yari yariya azaltabilirsiniz.Bu kisilerin yasam tarzlarini bütünüyle gözden geçirerek degistirmeleri ve kalp sagligi odakli bir yasam tarzina yönelmeleri gerekir. Öncelikle düzenli ve bilinçli beslenme sarttir. Doymus ve hayvansal yaglardan uzak, yesil sebze, meyve agirlikli, sivi yaglari, zeytinyagi basta olmak üzere tercih edebilecek bir beslenme aliskanligi kazanmak kesinlikle sart." Elbette düzenli beslenme aliskanligi tek basina yeterli degil. Kalp hastaliklarina savas açmadaki diger bir önemli etken kolesterol seviyesini düsük tutmak. Prof. Dr. Sarioglu bunu saglamak için balik yenmesini önererek söyle konusuyor: "Balikta bulunan yag özelligi itibariyle kolesterol seviyesini asagi düsürür. Kalp damarlari ve diger damar duvarlarinda yagin, kolesterolün birikmesini engelleyen bir özellige sahiptir. Dolayisiyla özellikle balik yagi ve baligin tüketilmesini öneriyoruz. Kolesterol seviyesinin mutlaka normal sinirlarda tutulmasi gerekli. Diyetle bu seviyede tutulamadigi durumlarda statin denilen ilaç gruplariyla kolesterolün etkin bir sekilde düsürülmesi saglanmalidir."


Altin kurallar Kalp hastaligindan korunmak bazi kurallari unutmamak gerekiyor. Iste kalp sagliginiz için yapmaniz gerekenler:


* Düzenli egzersiz yapin.Haftada 4-5 gün yarim saat tempolu yürüyüs yeterlidir.


* Ideal kilonuzu koruyun.


* Sivi yag( zeytinyagi,misirözü yagi) içeren ve meyve, sebze, tahil ve lifli besin agirlikli bir diyet uygulayin.


* Kolesterol düzeylerini ve kan basincini yükseltebileceginden dolayi alkol kullanmaktan kaçinin.


* Yüksek kan basinci ve diyabet için tedavi uygulayin.


* Sigarayi birakin.


* Stresle bas etme egitimi alin


* Koroner Kalp Hastaligi risk analizi yaptirin

 
 
Ana Sayfa Hazirlayan By:DIDEM